2017-11-15

Onsdag 15 november

I dag har vi gjort ett lite test i läsa. Som du vet är det viktigt att du läser många olika texter på svenska, även om du inte är i skolan.
Här kommer ett bra tips på en tidningsartikel som finns i tidningen Sesam. Den är på lätt svenska. Tidningen Sesam kan du läsa på internet, klicka här.

ORDLISTA

1 arbetsgivare -n - = person eller företag som anställer människor och betalar för att de arbetar
2 cv -t -n = en sorts lista över bland annat en persons tidigare arbeten, utbildningar och kurser som man använder när man söker jobb
3 enbart = bara, utan något annat
4 ideell -t -a arbeta ideellt = arbeta gratis med något, till exempel i en förening
5 prestation -en -er = något bra som någon har gjort, till exempel på ett jobb eller i en tävling

Bild från tidningen Sesam

Vanliga fel som nyanlända gör i cv:t?


FRÅGA: Jag har bott i Sverige i ett år nu och är klar med mina studier i svenska. Nu ska jag söka jobb. Vad är vanliga fel som nyanlända gör när de söker jobb och skriver ett cv?
SVAR:
 Ett ganska vanligt fel är att enbart skicka sitt cv, men inte ett personligt brev. I en del länder räcker det med att enbart skicka ett cv när man söker jobb. Men i Sverige brukar arbets-givaren vilja ha ett personligt brev också. I det ska du förklara vilket jobb du söker och varför du passar för det jobbet. Förklara så att arbetsgivaren förstår varför de ska anställa just dig. Det personliga brevet ska vara max en A4-sida långt.
Använd aldrig samma personliga brev till alla jobb du söker, utan anpassa det till varje arbetsgivare du skriver till.Ett annat vanligt fel är att skriva ett för långt cv, till exempel ett cv som är fyra sidor långt. I Sverige brukar man vilja att ett cv ska vara mellan en och två sidor långt. Men man ska också tänka på att inte ta bort viktiga erfarenheter för att göra cv:t så kort som möjligt.Det är också ganska vanligt att ha med utländska företag och arbetsplatser i cv:t utan att förklara vad för sorts arbetsplats det är. Det kan alltså vara bra att skriva några rader om vad företaget gör. Då blir det så tydligt som möjligt.Ett annat ganska vanligt misstag är att inte ha med någon prestation i cv:t. Då har man bara räknat upp sina tidigare jobb och vilka uppgifter man hade där. Men i Sverige ska man gärna ha med en (eller flera) prestationer i sitt cv. Det kan till exempel vara att du skaffade ett visst antal kunder till din förra arbetsgivare. Eller att du ökade försäljningen av ett företags varor.Tänk också på att det är bra att ha med övriga uppdrag i cv:t. Till exempel om du har varit aktiv i en förening eller arbetat ideellt med något uppdrag. Det kan du ha under en egen rubrik, till exempel ”Föreningsarbete” eller ”Ideella engagemang”.

Om du vill träna mer

Frågor att jobba med till texten
Vad är ett vanligt fel som nyanlända gör när de söker jobb?
2 Vad är ett personligt brev?
3 Hur långt ska ett personligt brev vara?
4 Hur långt ska ett CV vara?
5 Skriv nya meningar med de 5 orden som finns i ordlistan.

Maila svaren till mig: elisabeth.klippel.berglof@allevux.eu 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar