2017-12-08

Lucia 13 decemberPå onsdag 13 december ska vi gå till Alléskolan och titta på Luciafirandet. Här kan du höra och se olika luciasånger med svensk text.Den här videon är från SVT och Sveriges Lucia 2015.
Här kan du läsa om lucia, vi kommer att jobba med den på onsdag 13/12.

Gammal tradition

Lucia är en högtid som firas den 13 december. Luciafirandet har ändrats genom tiderna: Omkring 1900 började man fira lucia på samma sätt som vi firar lucia idag.

Forskarna tror att man började fira modern lucia i Västsverige och att den sedan spred sig över landet. Det är en gammal tradition som startade innan Sverige blev ett kristet land.

På den här tiden var natten den 13 december årets längsta natt. Förr trodde folk att lucianatten var en farlig natt eftersom de trodde att många det fanns många som var onda då.

De trodde bland annat att natten fylldes med troll. Människorna som levde då trodde även att djuren kunde prata denna natt.

Det var på lucianatten som alla julförberedelser skulle vara klara och detta firades ordentligt. Från början var det bara de rikaste som firade men så småningom började även de fattigare att fira.

Det var också denna natt som julefastan inleddes och det var alltså bäst att äta så mycket man kunde inför fastan. Till och med djuren fick extra mycket mat.
Ordet lucia kommer ifrån början från latinets lux, vilket betyder ljus. Lucia är också namnet på ett helgon: Sankta Lucia, som är skyddshelgonet för Syrakusa (en stad på Sicilien, Italien) hon dog på 300-talet.

Modernt firande av Lucia

Det moderna luciafirandet anses ha startat 1927 i Stockholm när tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget.
Traditionen fortsatte sedan runtom i landet. Från början uppträdde Lucia ensam eller med en eller två tärnor. Senare fick hon ett större tåg med tärnor och stjärngossar. Det är allt vanligare att Lucia firas på arbetsplatser, äldreboenden och skolor.

Lucia har en ljuskrona i håret och tärnorna har glitter.Tärnorna har även ett ljus i handen. Stjärngossar heter killarna och de har en strut på huvudet, en strut är en hög pappers mössa.

Luciasånger

Luciafirandet består av mycket sång och musik. Luciatåg går runt och sjunger på företag och äldreboenden. På förskolor och skolor samsas tomtenissar, stjärngossar, pepparkaksgubbar, tärnor och lucior och sjunger. De mest kända och traditionella luciasångerna är:
"Sankta Lucia"
"Natten går tunga fjät"
"Goder afton, goder afton"
"Staffan var en stalledräng"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar