2020-02-11

Vad vi jobbar med v.7

Vi har pratat om ordföljd när vi skriver meningar.

Tänk dig din text som att du bygger ett hus, Du behöver en grund (bas) i ditt skrivande och då är det viktigt att du är säker på hur du skriver huvudsatser, bisatser, bisatsinledare och omvänd ordföljd.



Redogörande text
I måndags började vi prata om hur du ska göra för att få en bra text. Vi hann bara starta och då skrev vi de här meningarna tillsammans i skolan.

Jag ska berätta om årstiderna i Sverige. 
I Sverige finns det fyra årstider. På vintern är det verkligen kallt.
På sommaren är det mycket fint väder.

Det är blåsigt på hösten och det är också regnigt. Det finns ingen vår i Sverige för att våren och vintern är samma.
Tisdag
Elisabeth text
Jag ska berätta om Sveriges olika årstider.  Det finns fyra olika årstider, de heter vår,sommar,höst och vinter.
Vårens månader är mars t.o.m. maj, då kommer ljuset tillbaka till Sverige och vårblommorna börjar komma i skogen. 

Efter våren kommer sommaren som börjar i juni och håller på till 31 augusti. På sommaren brukar det vara ungefär 25 grader, ibland regnar det men ofta är det fint väder. Midsommar firar vi i juni, man firar att det är årets längsta dag och kortaste natt. Man dansar, sjunger och man sover inte så mycket för man vill ta vara på ljuset.
1 september börja hösten och man säger att den håller på till 30 november. Höststormar är vanligt den här årstiden och det regnar ofta. Många människor sitter inne och läser böcker och tänder fina ljus. I skogen tappar nu träden sina löv men där finns det nu mycket svamp och bär att plocka.
Vintern i Sverige börjar 1 december och håller på till  28 februari. På vintern kan det komma mycket snö, vara väldigt kallt och gatorna kan bli halkiga. 24 december firar vi julafton och 31 december firar vi nyårsafton.
Nu vet du lite mer om årstiderna i Sverige. Min bästa årstid är våren, då blir min kropp och min hjärna glad eftersom ljuset kommer tillbaka och fåglarna sjunger vackert i skogen.

Elisabeth
Uppgift
Skriv en text och berätta vilken årstid som du tycker bäst om.
Du ska motivera varför, både bra och dåliga saker ska finnas med. Du ska inte använda Google utan bara använd ord som du kan. 

Titta på en film om nominalfraser





Här får du några idiomatiska uttryck


Inga kommentarer: