2018-09-17

Hemuppgift tisdag - Recept





Hemuppgift tisdag 18 september
Argumenterande, beskrivande och redogörande text
Mitt favoritrecept


Uppgift
Du ska skriva en argumenterande text där du beskriver och redogör för den maträtten
du tycker bäst om från ditt hemland. Om du kopierar ett recept på internet
måste du skriva vilken sida du hittat receptet på, det kallas för "källa"


Du ska beskriva maträtten,
  1. Vad  heter den?
  2. Vad innehåller den?


Du ska redogöra för,
     3. När serverar man den rätten i ditt hemland?
     4. Hur gör man när man lagar den?


Du ska argumentera,
     5. Varför tycker du att den här rätten är den bästa?
     6. Varför tycker du att jag ska prova att laga den?
     7. Till sist ska du även skriva ett recept till din rätt så jag kan prova att laga den.


Här kan du läsa min argumenterande, beskrivande och redogörande text på min
favoritmat från Sverige. Jag har skrivit siffror vid mina stycken så du kan se hur du kan göra.


Kålpudding
1+2
En av mina favorit maträtter som kommer från Sverige är självklart kålpudding.
Kålpudding är en rätt man tillagar i ugnen, den innehåller köttfärs, vitkål och lite olika kryddor.
Till den serverar man potatis, gräddsås och lingonsylt dessutom är det gott med en
fräsch sallad som tillbehör.
3
Det är en maträtt som vi serverar till vardags och som vi kallar för husmanskost.
Husmanskost är traditionell svensk mat som man lagar på vardagar och äter som middag.
Den här maträtten är väldigt enkel att laga och en stor fördel är att det även går snabbt.
7 + 4
För att tillaga kålpudding så behöver man dessa ingredienser:



Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C
  • Strimla kålhuvudet, (skär bort det hårda i mitten på kålen, det ska inte vara med).
    Smält matfett i en stor stekpanna. Lägg i kålen och bryn (stek) den lätt.
  • Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla(häll) över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  • Blanda blandfärsen med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnsform.
  •  Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.
  • Smaka av med salt och peppar.
     Servera med potatis och lingonsylt. Det är även gott med en sallad till.

8
Jag använder ett recept som jag har hittat på internet och det finns på den här sidan
5+6
Jag tycker absolut att du ska testa att laga den här underbara maträtten.
Att testa att laga svensk mat är ett bra sätt att träna på svenska på när du läser recepten.
Jag är säker på att du kommer att älska den.
Den är lätt att laga och om du vill så kan du göra flera stycken i ugnen samtidigt, dessutom är den snabblagad. Jag älskar smaken av vitkål och köttfärs tillsammans och med mycket gräddsås och potatis så blir det bara supergott!

Lycka till


Inga kommentarer: