2020-05-14

Sfi Hallsbergs tankar om fusk



Om fusk och plagiat av skoluppgifter


  • Den här texten ska du läsa och förstå. 

  • Texten är till ALLA elever som studerar på SFI. Den gäller inte bara vår grupp men alla ska läsa den. 

  • När du läst den ska du skriva ett mejl till mig och berätta vad den handlar om så jag ser att du har förstått vad den handlar om.  
    elisabeth.klippel.berglof@gmail.com 
Vi lärare på SFI har fått in uppgifter som är helt eller delvis översatta från modersmålet med hjälp av till exempel Google Translate.Jag förstår att det kan finnas några av er elever som nu känner sig stressade och vill bli klara med kursen snabbt, men det här är inte ett sätt som gör att det går snabbare att bli klar med kursen. Snarare tvärt om eftersom man får göra om uppgiften. En eller flera gånger. Då tar det iställer mycket längre tid än vad det hade gjort om man gjort arbetet själv från början!

Dessutom lurar man bara sig själv när man fuskar (för JA, det är FUSK!) eftersom man sen inte har de kunskaper man behöver när man ska börja på nästa kurs, i ert fall SVA på grund. Då kommer man att upptäcka att kursen är jättesvår och jobbig och att man kanske inte klarar kursen och får underkänt betyg.

Tänk på det här:

-Skriv dina texter med dina egna ord. Använd bara hjälpmedel som Google Translate eller Lexin för att slå upp ett ord i taget (som man gör i ett lexikon). Vi lärare ser direkt när texten är översatt med Google Translate eftersom det inte blir bra svenska.

-Gör jobbet!! Ta inte hjälp av andra personer med dina skoluppgifter. Det är JÄTTEVIKTIGT att det är jag som är din lärare som får läsa igenom din uppgift första gången. Hur ska jag annars kunna hjälpa dig med ditt språk om allt du lämnar in redan är "rättat"? Då lär du dig inte det du behöver för att utvecklas!

-Läs igenom dina uppgifter ordentligt innan du lämnar in dem. Gör så rätt du kan med stor bokstav, punkt, stavning och grammatik innan du lämnar in. Då sparar du massor med tid eftersom du inte behöver rätta flera gånger.

-Se till att din text är tillräckligt lång för att visa ditt språk. Titta på de gröna exempeluppgifterna hur lång din text ska vara.

-När du ska spela in "Lärarens egna inspelningsuppgifter" ska du PRATA, inte läsa från ett papper. Om jag hör att du läser får du göra om och det tar längre tid än att göra rätt från början...

Till sist:

-Att kopiera texter från Internet eller lämna in en annans persons skoluppgift är OLAGLIGT. Det kallas för PLAGIAT. Så här står det i Skollagen:

I kommunal vuxenutbildning (SFI) får huvudmannen besluta att helt eller delvis stänga av en elev om eleven med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid bedömningen av elevens måluppfyllelse och kunskaper
(skollagen 5 kap 18§)

Man kan alltså bli avstängd om man fuskar i skolan.

Det finns ett svenskt ordspråk som lyder så här:

"Genvägar är senvägar".

Det betyder att den korta vägen som verkar enklare och bättre oftast visar sig vara en mycket svårare väg att gå som tar längre tid i slutändan. Det är precis samma sak med fusk i skolan. Det kommer att märkas längre fram om man inte har kunskaperna som krävs...

Ja, det blev ett tråkigt inlägg... 

Jag vill att du kommenterar inlägget med "läst" när du har läst det så att jag ser att alla i gruppen har läst och tagit till sig denna information.